Vem kan söka medel från stiftelsen/fonden?

Stiftelsens syfte är att premiera en kvinna som för Emmys anda och intentioner vidare. De kriterier som skall uppfyllas är:

  • yngre kvinna, född och/eller uppvuxen i Borås
  • vederbörande ska verka för att sätta Borås på kartan
  • vederbörande ska vara framåt, drivande, engagerad, positiv och ha förmåga att inspirera och stimulera andra med sitt arbete.

Känner du någon som passar in på ovanstående beskrivning eller är det kanske du själv som är rätt person? Skicka i så fall ett mail till info@emmyhilmerssonminnesfond.se med en beskrivning på aktuell person samt vad du/ni vill använda ev utdelade medel till.

 

Stiftelsen har delat ut pengar till:

Louise Björnram       Mästarprov inom modistyrket       Maj 2019       17.000 kr

Louise Björnram är modist och tillverkar hattar, hårdekorationer och läderaccessoarer och driver företaget Björnram Millinery i Borås. Under 2019 avlägger Louise mästarprovet inom modistyrket. Yrket modist stäcker sig tillbaka till medeltiden och många av de hantverksmetoder som används idag är samma som används i över två hundra år. Det finns i dag en handfull mästare i Sverige inom modistyrket och det är viktigt för yrkets överlevnad att det blir fler. För att nyutbildade modister ska ha möjlighet att bli avlägga gesällprovet krävs det mästare som kan vara domare.
”Jag vill vara en del i yrkets utveckling och fortlevnad och tack vare Emmy Hilmerssons minnesfond har jag nu möjlighet att genomföra mästarprovet. Jag är otroligt glad och tacksam över stödet jag fått och hoppas få vara del i att fortsätta den långa textilhistoria som Borås har. Mästartiteln är en kvalitetsstämpel och kommer öppna upp fler möjligheter i mitt arbete. Jag drömmer om att kunna starta en modistförening för att göra yrket synligt och stärka de modister och bevara de kunskaper som finns i Sverige idag.”

 

Ebba Bergdahl     Annual conference of International Society of Peadeatric and Adolescent Diabetes, Hyderabad India 2018     20.000 kr

Ebba Bergdahl är 24 år och läser sista terminen på läkarprogrammet vid Göteborgs universitet. Som examensarbete gjorde hon under vårterminen 2018 en studie på barn och unga med diabetes och downs syndrom. Studien undersökte psykosocial hälsa och familjesituation hos en utsatt patientgrupp. Ebba är särskilt intresserad av barn och ungdomsmedicin och brinner för allas lika rätt till hälsa. Arbetet blev antaget till International Society of Peadeatric and Adolescent Diabetes (ISPAD) årliga diabeteskonferens som 2018 ägde rum i Hyderabad i Indien. Resan till konferensen finansierades med hjälp av medel från Emmy Hilmerssons minnesfond.
"Jag är så glad och tacksam för den möjlighet som stipendiet har gett mig. Att knyta internationella forskningskontakter och lära mig mer om barn och ungdomsdiabetes av världsledande forskare inom området var lärorikt och inspirerande. Dessutom gav vistelsen i Indien perspektiv på tillvaron och förståelse för hur lyckligt lottade vi i Sverige är, särskilt när det gäller tillgång till sjukvård. Det är helt klart en upplevelse jag kommer att bära med mig för resten av livet" säger Ebba Bergdahl.

 

No Limit Street Art, särskilt avsett för invigningen av Borås första öppna vägg för konstnärliga uttryck         15.000kr

No Limit Street Art har sedan 2014 bjudit in internationellt kända street art-konstnärer från hela världen för att delta i förvandlingen av det offentliga rummet till ett gigantiskt utomhusgalleri. Emmy var innan sin bortgång en viktig och betydande del i förberedelsearbetet kring den första street art-festivalen. Hon var också den som tillsammans med kuratorn och konstnären Shai Dahan skapade den ursprungliga logotypen för No Limit.
Typografi, färg, form och konstnärliga uttryck var ett starkt intresse hos Emmy och en ådra som hon ständigt utvecklade, därför kändes ett stöd till No Limit Street Art och den öppna konstväggen naturligt. Väggen låter vem som helst utöva och utveckla sina kreativa förmågor, legalt och i positiv anda, helt i linje med Emmys mentalitet. Den låter människor stå upp för sin åsikt och förmedla den i en uttrycksform som inte gör skillnad på ålder, religion, kulturella skillnader eller kön.​  
 
   

 

 Futebol dá forca/Frida Persson     Värdegrundsfotboll flickor SM-veckan 2017     15.000kr

”- Be the change you wish to see in the world”... (Frida Perssons favoritcitat)
- Ett tidstypiskt citat som inte sällan förblir inramade, snirkliga, tomma ord uppsatta på ett vardagsrumsvägg. Men inte för 28-åriga Frida Persson. Hon tillhör den inspirerande skaran av människor som har viljan och förmågan att göra handling av ord. Hon har en välförtjänad kandidatexamen i Globala Studier, och har bland annat hunnit med att vara fotbollsvolontär i Kongo samt fotbollstränare för barn och ungdomar i Ryssland.  Född och uppvuxen i Borås tar Frida varje tillfälle hon får att dela med sig av alla härliga och positiva sidor av sin hemstad; ”Borås betyder otroligt mycket för mig, och har alltid gjort”. Även i det är hon inspirerande.
För Frida är det en självklarhet att verka och finnas till för andra människor. Ett engagemang hon är övertygad om kommer hemifrån familjen i Sandared. ”Jag brinner för frågor som rör barn och ungdomar, fysisk och psykisk ohälsa”.
Engagemanget inom Futebol dá forca (https://www.futeboldaforca.com/) är bara en av flera förändringar Frida har gjort för att förhoppningsvis göra tillvaron ljusare för unga människor. En organisation som riktar sig till unga tjejer och bland mycket syftar till att stärka både tjejernas självförtroende och självkänsla med fotbollsplanen som plattform. Efter att ha gått en ledarutbildning av Futebol dá forca blev Frida så inspirerad att hon tog tag i att ideellt starta upp en verksamhet i Borås. ”Jag känner att jag lever min dröm, och har under hela min uppväxt sagt att jag vill jobba med idrott, helst fotboll, barn och ungdomar på något sätt”.
För närvarande finns Futebol dá forca i Sverige, Finland, Mocambique och Zambia. Tack vare 530 eldsjälar tränar 9200 tjejer fotboll varje vecka och stärks inifrån ut på flera plan, och bland dessa eldsjälar finns Frida Persson. 

 

Leoné UF     Reklamvideo överfallslarm     12.500kr

 

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.